smartlearning logo

Video

Video bruges i mange forskellige formater i forbindelse med undervisning. Det spiller ingen rolle, om videomaterialet er professionelt, eller noget du selv har produceret, om det ligger på Youtube eller andre videoplatformer. Det vigtigste er, at indholdet understøtter dine pointer i undervisningen.

Din hjerne forstår en video 60.000 gange hurtigere end en tekst

Når vi læser, er vi aktivt involveret, og vi skal derfor være opmærksomme længere tid ad gangen. Vi kigger ikke bare på ordene, men sætter dem sammen og har løbende tanker omkring indhold, som vi danner mening ud fra. Det kræver en del hjerneaktivitet, fordi flere kognitive processer foregår samtidig. 

At se video kræver meget mindre af os. Vi behøver ikke selv skabe en indre film, vi kan bare læne os tilbage og lade videoen fortælle historien. Vi bruger altså mindre energi, og hjernen bruger færre ressourcer på at bearbejde den informationen, vi bliver præsenteret for. 

Menneskehjerne kan godt lide ting, som er simple og letforståelige, og derfor er video og levende billeder for mange den fortrukne måde at få information på. Det er også grunden til, at vi ofte tænder tv'et efter en lang dag på arbejdet. Det er informativt, underholdende og afslappende på samme tid. 

Så næste gang du pløjer dig igennem den ene tætskrevne side efter den anden, så har du her forklaringen på, hvorfor du føler dig så træt bagefter.


Brug af videoer i undervisningen

Videobaseret læring er allerede et stærkt suplement til de klassiske læringsmetoder og værktøjer.

Følgende videoplatforme anbefales til undervisningsbrug:

Når du benytter video og andre medier fra internettet, er det vigtigt at du forholder dig til ophavsrettigheder og patenter. Spørgsmål, som skal afklares, før du bruger materialet fra internettet.

Hvis du ikke er sikker på, hvordan du kan og må bruge video eller billeder, eller du har spørgsmål omkring plagiering, kan du læse mere på undervislovligt.dk.